Print Friendly, PDF & Email

Vaala - EFVL

1. Auringon nousu- ja laskuajat sekä SERA määritelmän mukainen yö
Tänään Suomen aikaa, 24.04.2024
- Yö loppuu: 04:06
- Aurinko nousee: 05:08
- Aurinko laskee: 21:17
- Yö alkaa: 22:19
Huomisen ajat
- Yö loppuu huomenna: 04:01
- Aurinko nousee huomenna: 05:05
- Aurinko laskee huomenna: 21:20
- Yö alkaa huomenna: 22:23
2. Yleiskuvaus kentästä

Vaalan lentokenttä sijaitsee Vaalan kunnan kirkonkylältä noin seitsemän kilometriä lounaaseen aivan Oulujärven rantaviivan tuntumassa. Hiekkakankaalla sijaitsevat kiitotie on sorapäällysteinen. Lentokentällä on kiitotien pohjoispuolella sen keskivaiheilla tuulipussi ja merkinantopaikka sekä niiden vieressä ilmoitustaulu.

Kenttä on rakennettu alunperin sotilaskäyttöön, ja siellä oli runasta toimintaa etenkin Lapin sodan aikana. 70-80 luvuilla oululaiset kerhot järjestivät kesäleirejä kentällä, ja pienimuotoista paikallistakin toimintaa järjestettiin. Nykyisin kentällä ei ole paikallista ilmailua. Kenttää hallinnoi ja ylläpitää Vaalan kunta.

3. Hintatietoja:

NIL

4. Kentän kunto:

Kiitotie ja kiitoalue on kunnostettu keväällä 2022. Kiitotie on lanattu, ja sen molempiin päätyihin on lisätty silttiä n. 200 metrin matkalta. Siltti sitoo ja kovettaa sorapinnoitetta. Pitkien kuivien jaksojen jälkeen siltti aiheuttaa pölyämistä erityisesti lentoonlähdössä.

Kiitotie lanataan vuosittain, mutta toisinaan kenttäalueella liikkuvat moottoriajoneuvot jättävät kiitotiehen uria, jolloin laskussa ja lentoonlähdössä on noudatettava erityistä varovaisuutta.

Kiitoalue pidetään kasvillisuudesta vapaana vuosittaisilla niitoilla. Kiitotien keskivaiheilta kääntyy hiekkatie pohjoisen metsänreunan suuntaan. Hiekkatie soveltuu koneen rullaamiseen pois kiitoalueelta, mutta rullatessa on noudatettava varovaisuutta epätasaisen pinnan vuoksi. Hiekkatien ulkopuolella pinta voi olla kuoppainen.

HUOM! Ei talvikunnossapitoa.

5. Perustiedot:

Koordinaatit: 643006N 0264520E
Kiitotie: 09/27 – 700 x 15 m – soraa
LDA: 09: 700 m, 27: 700 m
Radiotaajuus: 123,500
Kentän korkeus: 135 m (443 ft)
Polttoainepiste: Kentällä ei ole PA-jakelua. Autobensiiniä saa lähimmillään Vaalan ABC:ltä noin 10 kilometrin päästä.
Tiedotukset: NOTAM

6. Nähtävää ja syötävää

Kenttä on ilmasta katsottuna varsin kauniilla paikalla aivan Oulujärven rantaviivan tuntumassa: Oulujärven laajat selät, kilometrien pituiset hiekkarannat ja lukuisat saaret avautuvat kentän koillis-kaakkoispuolelle. Kentän länsipuolelle jää Rokuan kansallispuisto jäkälänpeitteisine harjumaastoineen ja turkoosinsävyisine pohjavesilampineen.

Sotahistoriasta kenttäalueella muistuttavat useat hyvin säilyneet maavalliset konesuojat. Nähtävyyksiä riittää myös lähiseudulla. Oulujärven lomakylä mökkeineen ja hiekkarantoineen on muutaman kilometrin päässä. Pari kilometriä kauempana sijaitseva Säräisniemen kylä on kaunis kulttuurimiljöö, jossa sijaitsee esimerkiksi 1700-luvun lopulla valmistunut puukirkko ja Vaalan lentopommituksiakin esittelevä kotiseutumuseo. Säräisniemellä on myös ravintola ja leirintäalue, josta voi vuokrata kanootteja ja maastopyöriä tai tilata vaikka opastetun kalastusretken Oulujärvelle. Vaalan keskusta palveluineen sijaitsee seitsemän kilometrin päässä. Oulujärveltä Oulujokivarteen ulottuu Unescon Geopark-ohjelmakohde, johon kenttäaluekin sisältyy.

7. Yhteystietoja:

Kenttäpäällikkö Matti Kaikkonen / Vaalan kunta
puh. +358 40 085 5954 matti.kaikkonen(at)vaala.fi

8. Linkkejä:
9. Kartta
Lentokentän LDG Kartta, kuvan klikkaus avaa PDF dokumentin